Haar

Een weelderige bos haar.

De hoofdhuid van de mens is van nature bedekt met haar. Haar is weefsel dat langzaam groeit en zich vernieuwt door uitval van oude haren en groei van nieuw haar op deze plaats. Dat het haar uitvalt is dus normaal; de  hoeveelheid haar die uitvalt verschilt echter per persoon. Wanneer er meer haar uitvalt dan dat er nieuwe haren groeien spreken we van klinische haaruitval. Hoewel er meestal medisch gezien niets mis is met kaalheid, wordt het door velen gezien als cosmetische ontsiering en dat maakt dat veel mensen haarverlies maar moeilijk kunnen accepteren.

Niemand vindt het dunner worden van zijn/haar haardos prettig. Helaas weten te weinig mensen dat er een zeer succesvolle techniek bestaat, waarbij het verlies van haren stopgezet kan worden: de Galeatomie.

Dokter Hoeyberghs heeft deze bestaande techniek 25 jaar geleden volledig verfijnd, zodat bij deze ingreep het succes in 95% van de gevallen gegarandeerd kan worden.

Wat is de galea aponeurotica?

De mens is één van de weinige diersoorten die deze structuur bezit. Het betreft een sterk doorbloede laag onder de behaarde hoofdhuid. Grote “temperopariëtale” bloedvaten voorzien dit vaatnetwerk, waar 50 keer meer bloed doorstroomt dan dat er  naar de haarwortels of huid gaat. Rendieren hebben een soortgelijke vaatstructuur die zorgt voor de jaarlijkse groei van het gewei in de zomer, wat weer afsterft in de herfst. Weinigen weten dat het groeiende gewei ook van cruciaal belang is om het lichaam van het warm-behaarde rendier te helpen afkoelen in de zomer.

Wat veroorzaakt haaruitval?

Zoals bij alle dieren, zijn ook bij de mens de haren geprogrammeerd om uit te vallen en dunner te worden wanneer het warmer wordt. Dit is waarom pelsdieren ook altijd in de koude werelddelen gefokt worden.

Doordat de mens, sinds die zich begon te kleden in de koudere gebieden, enkel goed kon afkoelen langs de niet bedekte lichaamsdelen, ontwikkelde zich de “galea aponeurotica” ter hoogte van de scalp. Het lichaamskoelend effect veroorzaakt een plaatselijke opwarming van de haarwortels die zo in een “zomer rui” modus worden gebracht.

Dit is de reden waarom mannen meer kaalheid vertonen dan vrouwen: ze hebben een 15% grotere spiermassa en moeten -ook als wanneer ze weinig of niet bewegen- 15% meer warmte kwijt. Haaruitval heeft dus slechts heel onrechtstreeks met mannelijke hormonen te maken. De mogelijkheden om met antihormonen de haaruitval te stillen zijn dan ook onbestaande.

Hoofddeksels bevorderen de haaruitval, ook bij vrouwen. Dit is erg duidelijk te merken aan de scalp van vrouwen die een permanente hoofddoek dragen, of aan oudere mannen, waarbij de contour van hun dagelijkse pet zich aftekent in de haarlijn.

Behandelingen Van het haar