FAQ

Van intake, operatie tot nazorg… Dokter Jeff Hoeyberghs begeleidt de patiënt van A tot Z.

Onze boetiek kliniek staat voor veiligheid, kwaliteit en vertrouwen.

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen alvorens over te gaan tot plastische chirurgie.

Nog vragen, neem zeker contact op en wij helpen u graag verder.

Veel gestelde vragen

De behandelingen die geboden worden in privéklinieken zijn voor het merendeel van medisch-esthetische aard. Voor de voorlichting en behandeling wordt meer tijd uitgetrokken. Immers, waar een operatie niet medisch noodzakelijk is, is het de patiënt die de volledige verantwoordelijkheid draagt voor de beslissing om over te gaan tot behandeling. Uw behandeling of correctie wordt meestal niet vergoed, zeker niet als u in Belgie verzekerd bent. Voor buitenlandse verzekeraars verschilt de situatie van land tot land. In onze ervaring is de Nederlandse verzekraar vaak erg meegaande, omdat de kwaliteit van zorg in vergelijking met de kost en wachttijd gunstiger is voor zowel patient als verzekeraar. Een HOFF-offerte moet  van tevoren goedgekeurd worden, in de regel.

Niemand heeft verplichtingen als hij of zij op consultatie komt. U betaalt alleen voor het consult.  Dit principe is wederkerig, tenzij in uiterste nood kan een patiënt een chirurg nooit verplichten om in te grijpen.

Allereerst moet u kiezen voor de juiste plastisch chirurg. U kunt bijvoorbeeld afgaan op de ervaringen van anderen. In het verkennende gesprek moet u voldoende tijd krijgen antwoord te krijgen op al uw vragen (bekijk ook deze checklist).  U moet het gevoel hebben dat u wordt begrepen en het eens zijn met het voorstel van de chirurg. Kortom, het moet ‘klikken’ met uw arts. Bezoek desnoods meerdere specialisten om te kunnen vergelijken. Kies nooit op grond van de locatie. Bedenk dat het gaat om uw uiterlijk! U wilt toch het beste, niet het gemakkelijkste.

Esthetische chirurgie wordt gedaan van 0-100 jaar. Bij minderjarigen gaat het ofwel om pestgedrag te vermijden, of de ontwikkeling van complexen. Soms is ingrijpen op minderjarigen beter dan te wachten, b.v.b. in de ontwikkeling van grote borsten. Deze kunnen dan in de groei gestopt worden door ingrijpen zonder littekens. De wet schrijft voor dat indien minderjarig de schriftelijke toestemming van ouder of voogd strict noodzakelijk is

Bij het verlaten van de kliniek, ontvangt u van ons het gsm-nummer van uw behandelende geneesheer. U kunt hem of haar 24 uur op 24 bereiken in geval van problemen. Contacteer hem altijd als eerste. Esthetische chirurgie is een zeer gespecialiseerd domein. Men kan van de doorsnee huis- of spoedarts geen competente nazorg verwachten, al zeker niet bij complicaties,….

U hoeft geen bijzonderheden mee te brengen op de dag van de ingreep. Wel dient u zich nuchter aan te melden als u een operatie onder narcose zult ondergaan. Dat betekent dat u gedurende zes uur voor de operatie niet mag eten of drinken. Neem bij twijfel gerust contact op.

Voor een operatie onder plaatselijke verdoving hoeft u niet nuchter te zijn. Voor een ingreep onder sedatie of algemene narcose liefst wel.

Of u borstvoeding kunt geven hangt in grote mate af van het aantal melkklieren die intact zijn gebleven na de ingreep en of uw tepel nog hierop aangesloten is. De meeste patiënten die een borstlift gehad hebben zullen geen borstvoeding kunnen geven na de ingreep.

Tijdelijke of blijvende veranderingen in tepelgevoeligheid komt voor bij 15% van de vrouwen na een borstlift.

Littekens zijn blijvend maar na uitrijping weinig zichtbaar. Na de operatie zijn de littekens nog rood en gezwollen. Dit neemt na verloop van tijd af. Na ongeveer 1 jaar zijn ze in principe verbleekt. Gedurende deze uitrijpingsperiode mag u de littekens en de borsten niet bloot te stellen aan de zon/zonnebank zonder sunblock, om permanente bruinverkleuring te vermijden.

Esthetische operaties zijn ‘luxe-ingrepen’ en worden niet vergoed. Semi-esthetische ingrepen, dus ingrepen met een ‘functioneel aspect’ (zoals pijn aan uw schouders, rug of nek bij te zware borsten) worden soms terugbetaald na raadpleging van de adviserend specialist aan de verzekering. Plastisch reconstructieve ingrepen op medische indicatie worden over het algemeen wel vergoed. Het betreft hier dan functionele problemen met lttekens, ademhaling, huidaandoeningen, of aangeboren of verworven aandoeningen zoals kanker of ongeval letsels.

Voor esthetische ingrepen bestaan geen vaste tarieven. Er is een gemiddelde prijs die in 90 procent van de praktijken goed vergelijkbaar is. Weet wel dat er voor iedere ingreep vaste onkosten bestaan. Als de prijs voor de ingreep te laag is, kan onmogelijk dezelfde kwaliteit worden geboden. Wonderaanbiedingen bestaan niet in deze professionele wereld.

Na een plastische ingreep bent u patiënt en moet u de instructies nauwgezet naleven. Als dat professionele of sociale beperking inhoudt is dat een onomstootbaar medisch gegeven en wordt een een ziekte certificaat uitgeschreven op grond van postoperatief herstel. Hoe uw  werkgever daarmee omgaat is variabel, maar de principes van medische geheimhouding zijn belangrijk, ook voor een eventuele controle arts. In praktijk zien we hiermee zelden problemen, zeker gezien de vaak korte herstelperiode van enkele dagen.

Met de huidige techniek van verdoven en de nodige voorzorgen kunt u tegenwoordig meerdere ingrepen tegelijkertijd laten uitvoeren. Uw chirurg zal u hier uitgebreid over kunnen informeren.

Als privékliniek hebben we een grote vrijheid om operatie tijd aan te passen aan de vraag. Indien de wachttijd 6 weken overschrijdt, worden de intake consulten tijdelijk opgeschort.

Na een ingreep onder plaatselijke verdoving mag u gerust zelf met de auto rijden, zolang u maar op een normale manier achter het stuur kunt plaatsnemen, en niet aan uw ogen, handen of voeten geopereerd bent. Als u een ingreep bent ondergaan onder sedatie of onder algemene verdoving, dan moet u iemand anders te laten rijden de eerste 24 uur. Meer weten? Neem gerust contact op.

Er is geen wezenlijk verschil tussen liposuctie en liposcultuur. Liposuctie is een oudere term, die is ontstaan toen chirurgen nog canules met een bredere diameter gebruikten. Liposculptuur is een verfijndere techniek met smallere canules, en het gebruik van speciale bloedstelpende vloeistof injectie.  Bezoek zeker onze uitgebreide pagina over Liposculptuur.

Een borstlift heeft geen effect op uw risico tot het ontwikkelen van borstkanker, noch op de diagnostische praktijk hier omtrent.

Niet het juiste antwoord gevonden, stel uw persoonlijke vraag hier.

Contact op nemen