De Stadswal

DE VERDEDIGINGSWAL VAN MAASEIK: Eerst verlaagd, daarna grotendeels gesloopt

Wal van MaaseikWat nu de Prinsenhoflaan is, was destijds het westelijke deel van de oorspronkelijke zeshoekige stadswal. Die werd van hieruit aangelegd in de 13de eeuw vanuit de woon-en verdedigingstoren (het “castellum”) van de Graaf van Loon aan wat later de Bospoort zou worden. (Het graafschap Loon, wat ruwweg overeenkomt met het huidige Belgisch Limburg, was ondergeschikt aan de Prinsbisschop van Luik.)

In de 16de eeuw werden de wallen opnieuw versterkt tot een breedte van 12 meter. Daarbovenop bouwde men nog een hoge verdedigingsmuur. Na de Franse revolutie, vanaf 1813 werden die stadsmuren en hun versterkte torens aan de poorten geleidelijk gesloopt.

VAN MILITAIRE VERDEDIGINGSWAL NAAR SJIEKE WANDELSTRAAT

boulevard MaaseikDe chique boulevard

In 1847 werd de aarden stadswal gelijkmatig verlaagd. Zo werd de wal een verhoogde droge en propere boulevard, afgezet met charmante knotlinden, die in de zomer koelte verschaften aan de passanten. De grachten aan de buitenkant leidden de waterlast weg van de stadskern. 

Als je de huidige Prinsenhoflaan, die sinds 1935 de westwal vervangt, zuidwaarts volgt, kan je daar de trappen op en nu nog de prachtige originele zuidwesthoek van de stadswal-boulevard bewandelen.

DE SLOOP VAN DE WAL Het Pelsershuis na 1935

In 1935 was het waterprobleem van Maaseik veilig opgelost door de aanleg van Prinsenhof 7, maaseik, belgiegoede rioleringen en massieve Maasdijken. Dit maakte de oude wal overbodig. Om aan de moderne verkeerseisen te voldoen moest die grotendeels gesloopt worden voor de aanleg van een verkeersstraat die de Prinsenhoflaan werd genoemd. Men hield hierbij de oorspronkelijke boulevardsfeer aan door de laan af te boorden met een rij geknotte lindebomen.

Voor ons gebouw betekende dit dat de straat plots een etage lager kwam te liggen. Om de voordeur te bereiken voorzag men een pui. De vrijgekomen ondergevel werd aangemetseld met de befaamde plaatselijke baksteen, de "Maaslandse brik". De huidige trappiramide is een latere modificatie van de eerste asymmetrische terraspui.

DE AANLOOP NAAR DE HOFFKLINIEK

Maaseik geschiedenisHier zie je de situatie zoals je die aantrof tot 6 jaar geleden. Het verkeersplein is nu vervangen door een spatieuze ondergrondse parkeergarage met een modern winkel-wandel-plein daar bovenop. Het is een openbaar-vervoer kruispunt gebleven met directe connecties naar Nederlandse en Belgische bestemmingen. Het geheel wordt omringd door een aangename combinatie van winkels, eet- en drank gelegenheid, openbare dienst en uiteraard.... de HOFFkliniek.

GESCHIEDENIS

De omgeving van de bospoort was altijd al de voornaamste invalshoek van Maaseik. De buurt groeide uit tot een efficiënt bus rangeer station annex parking, maar boette daarbij veel aan esthetiek in. De recente project ontwikkeling met aanzienlijke kapitaalsinjectie, zowel van overheidswege als van de privé-sektor is alleen maar bedoeld om van de buurt een zakelijk en cultureel epicentrum te maken. In 2008 investeerde de overheid zwaar in de verfraaiing van dit stadsgedeelte. Er werd een ruime ondergrondse parking (P1 Bosstraat) aangelegd, met daarop een ruim en smaakvol stads-bemeubeld plein, verkeersvrij en omringd door winkels, horeca, kantoren en moderne appartementen. De oude knotlinden moesten eraan geloven (zie foto’s), maar werden vervangen door een nieuwe aanplanting op de oostkant.

Het geheel werd tot "kolonel Aerts Plein"  gedoopt. Op het zuiden wordt dit plein geflankeerd door het zeer stijlvolle “Prinsenhof “verwijzend naar het winterpaleis van de de meest befaamde prinsbisshop van Luik. De moderne architectuur van het Prinsenhof heeft volledig de geometrie, kleurschakering en materialen van het Nummer 7, de huidige HOFFkliniek. De Hoffkliniek is de verbinding tussen het moderne kolonel Aertsplein en het Prinsenhof van traditionele inslag.

Het geheel vormt nu weer een tegengewicht voor het historische 18de eeuwse marktplein, waarmee het rechtstreeks verbindt via de winkel-wandelstraat, de Bosstraat, de Gravenstraat van weleer.

Maak een afspraak

Vaste lijn:      +32 89 50 31 11
Mobiel:          +32 474 45 25 45

Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of vul het CONTACT FORMULIER in

Wij staan u graag te woord! Ook voor meer specifieke vragen zijn wij altijd bereikbaar. Deze prijzen op deze website zijn slechts indicatief en excl. BTW. Een definitieve offerte kan pas gemaakt worden na het intake consult.

Afspraak maken met de HOFFkliniek België

Consult per e-mail

Speciaal voor de mensen die ver weg wonen waardoor een aparte reis enkel voor een consult met de plastisch chirurg moeilijk is, hebben wij ook de mogelijkheid van een oriënterend consult per e-mail!

 

Lees hier meer over het e-mail consult