Borstreconstructie technieken

Borstreconstructie - technieken

Verschillende technieken in borstreconstructie

Een borstreconstructie kan met verschillende plastisch chirurgische technieken gedaan worden. Het gaat hier dan ook echt om maatwerk, afgestemd op uw persoonlijke behoeften. Hieronder een opsomming:

1. Pure implantaatreconstructie

Pure implantaatreconstructies houden in dat er een ruimte gemaakt wordt tussen uw ribbenkast en de borstspieren, waarbij een implantaat geplaatst wordt in deze ruimte (sub-pectorale implantaatreconstructie). De bovenliggende huid wordt dichtgenaaid om de wonde te sluiten. De implantaten zijn meestal uitzetbaar, zodat ze over een termijn van 3 tot 6 maanden vergroot worden tot de gewenste maat. Hierna kunnen ze vervangen worden door een permanent siliconenimplantaat. Een alternatief is het bewerken van de huid met een zoutoplossing gedurende meerdere weken tot maanden, waarna een siliconenimplantaat of een implantaat met zoutoplossing ingebracht wordt.

Onze mening: onvoldoende

Het esthetisch resultaat van een pure implantaatreconstructie is altijd af te wachten, aangezien het tekort aan weefsel tussen de spier en huid ervoor zorgt dat deze zeer voel- en zichtbaar zijn en ook nogal geneigd zijn hard te worden. Dit eindigt vaak in een omvorming van het implantaat, dat gepaard kan gaan met ongemakken en zelfs pijn.

2. Pure autologe “flap” reconstructie

Bij autologe reconstructies wordt er weefsel genomen van uw rug, billen of buik en omgevormd tot de nieuwe borstwand. Omdat dit weefsel levend en natuurlijk is, geeft dit de meest natuurlijke vorm en gevoel aan de gereconstrueerde borst met als nadeel dat er littekens komen op gezonde lichaamsdelen. In tegenstelling tot de prothetische reconstructies, is er geschikte huid en weefsel beschikbaar direct na de operatie.

Onze mening: meer dan onvoldoende

Helaas zal dit weefsel wellicht lichtjes veranderen van vorm en grootte gedurende de eerste paar maanden na de reconstructie. Uiteindelijk zult u waarschijnlijk moeten leven met lichte ptosis (hangborsten).

Vrije Flap Transfer met microsurgerie

Bij een TRAM flap, SIEA flap en DIEP flap wordt er huid en vet van uw buik overgeplaatst om de nieuwe borst te vormen. Tegelijkertijd kan er huid en vetachtig weefsel genomen worden van uw billen, zonder verwijdering van spieren, als een vrije SGAP flap. Dankzij geavanceerde microchirurgische technieken kan dit verwezenlijkt worden zonder de hoofdbuikspier te verwijderen en zonder het gebruik van borstimplantaten. Deze techniek laat de borst nog veranderen wanneer uw lichaamsgewicht verandert en meestal hangen zoals normaal borstweefsel. Hoewel zeer geschikt voor volumerestauratie, kan er een onmiddellijke behoefte zijn voor het gebruik van implantaten.

Onze mening: onvoldoende

Na verloop van tijd zal het teveel aan ptosis (hangborsten) moeten gecorrigeerd worden. Om het bovenpool gedeelte in de décolleté te verbeteren zullen implantaten nodig zijn.

WAARSCHUWING!! Het is belangrijk te benadrukken dat dit type van microchirurgie een zeer grote chirurgische ingreep is, uitgebreider dan uw mastectomie. Hiervoor moet uw algemene gezondheid goed zijn en uw emotionele motivatie zeer sterk zijn. Dan nog kunnen patienten op intensive care herstellen van de lange anesthesie. Als u zwaar overgewicht heeft, rookt, eerdere chirurgie gehad heeft aan het gebied waaruit de flap genomen wordt of bloeddoorstromingsproblemen heeft, dan is deze micro-vasculaire weefselflapprocedure geen goed idee. De kans op faling is veel te groot. Als u zeer tenger bent, kan het zijn dat u niet genoeg weefsel in uw buik of rug heeft om een borst met deze methode te creeren. Ook moet u de bijkomende anesthesierisico's goed overwegen.

3. Gemengde flapreconstructie met implanta(a)ten

Bij dit type van chirurgie wordt een spierflap gebruikt in combinatie met een borstimplantaat. Deze techniek wordt ook "gesteelde flap" genoemd. Het haalt huid, vet en spier van andere lichaamsdelen zonder noodzakelijk microscopisch herstel van de bloedvaten. Bij deze methode wordt een zeer stevige pocket gemaakt, dat veilig is voor het gebruik van een implantaat. Het is technisch mogelijk om onmiddellijk het implantaat in te brengen, maar voor het beste cosmetisch resultaat bevelen wij een implanting op een later moment te doen. Dit geeft de weefsels de kans om zich goed te vormen in hun nieuwe positie. Zo kan ook de gezonde borst aangepast worden in de eerste fase om uiteindelijk te passen bij de nieuwe borst, en daardoor zeer goede symmetrie te verkrijgen. Dit is de ideale voorbereiding om de reconstructie in de tweede fase zo mooi mogelijk af te werken.

Gesteelde flapreconstructie

De meest bekende vorm van flapreconstructie met implantaat is de "Latissimus Dorsi (LD)" flap. De LD spier (brede rugspier) is een dun spiervel aan de rug. Het wordt verwijderd met vet en huid en verplaatst naar de voorzijde om een pocket te maken voor het implantaat. De hoofdbloedtoevoer blijft tijdens de hele ingreep intact, waardoor er geen noodzaak is voor een lange en complexe microscopische chirurgie.

Onze mening: zeer goed

Deze methode geeft de perfecte basis voor een veilige en snelle opbouw van het implantaatpocket, waardoor we kunnen zorgen voor een langdurige, comfortabele en esthetisch mooie reconstructie, waarbij de nieuwste implantaattechnologie zal gebruikt worden in de tweede fase.

Recente ontwikkelingen in implantaattechnologie: MPS (Siliconen implantaten met Polyurethane micro-oppervlakte) voor langetermijn tevredenheid

De traditionele siliconen implantaten hebben 30% kans op lange termijn cosmetische complicaties zoals het hard worden en afzakken. Bij borstreconstructies is de kans op complicaties veel hoger dan voor standaard borstvergrotingen. De redenen zijn dat het grotere volume dat nodig is en de gewijzigde toestand van de weefsels die het implantaat moeten omsluiten. De implantaten met een polyurethaan omhulsel hebben een totaal verschillende relatie met het levend weefsel. De weefsels groeien letterlijk in het omhulsel van het implantaat, in plaats van een andere fibrose capsule te stimuleren. Dit is een zeer belangrijke ontwikkeling, vooral bij borstreconstructieve chirurgie. De afgelopen jaren blijken de MPS implantaten zeer bemoedigende resultaten getoond voor primaire borstreconstructies. Dit zowel voor wat betreft lagere complicatiecijfers als de kleinere kans op verharding en uitzakking. Daarnaast zijn ze vooral zeer geschikt voor het gebruik met een latissimus dorsi flap en blijken ze de radiotherapie zeer goed te doorstaan. MPS implantaten hebben een langere levensduur dan traditionele siliconen implantaten of de expansie-implantaten. Ze kunnen zowel voor onmiddellijke als laattijdige borstreconstructies gebruikt worden. Daarom worden de MPS implantaten beschouwd als een langetermijn oplossing, omdat deze normaal niet vervangen moeten worden. Dit in tegenstelling tot de tradionele implantaten die in princiepe om de 10-15 jaar vervangen moeten worden. Om al deze redenen, zijn de MPS implantaten onze eerste en enige keuze.

4. De andere zijde aanpassen in grootte en vorm

Dit is de echte sleutel tot patiententevredenheid. Borstkankerontwikkelt zich meestal in oudere borsten, meestal ook bij zwaardere vrouwen, met een grotere boezem. Dit reflecteert zich dan ook in een belangrijk aantal hangende borsten. Zelfs vrouwen met kleinere boezems vinden het meestal jammer dat de borst in het bovenpool gedeelte en decolleté niet meer zo gevuld is als vroeger. Hiervoor bestaat er slechts 1 gunstige behandeling om de veroudering van de borst om te keren: al het weefsel onder de borstplooi moet verwijderd worden en de tepel verplaatst naar boven. Deze vrij agressieve borstverkleining kan enkel veilig uitgevoerd worden door een zeer ervaren chirurg. Meestal wordt de borst tot een B-cup gereduceerd. Drie maanden later wordt er dan een implantaat op maat (grootte en vorm) ingebracht voor een vergroting tot maat DD.

Wanneer u MPS implantaten gebruikt, die zichzelf vasthechten door een zekere ingroeiing, wordt toekomstige uitzakking volledig tegengegaan, op voorwaarde dat het eigen weefsel hoogstens 3-4 cm dik is. Hoewel het mogelijk is om zowel de reconstructie, de borstverkleining aan de andere zijde en de implantatie in een keer te verwezenlijken, zijn de risico's redelijk hoog, zelfs in onze handen. Bovendien is het vrijwel onmogelijk om een accurate symmetrie te behalen in 1 sessie. Dit is waarom wij 2 aparte ingrepen verkiezen met een helingstijd van 3 maanden tussenin.

Maak een afspraak

Vaste lijn:      +32 89 50 31 11
Mobiel:          +32 474 45 25 45

Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of vul het CONTACT FORMULIER in

Wij staan u graag te woord! Ook voor meer specifieke vragen zijn wij altijd bereikbaar. Deze prijzen op deze website zijn slechts indicatief en excl. BTW. Een definitieve offerte kan pas gemaakt worden na het intake consult.

Afspraak maken met de HOFFkliniek België

Consult per e-mail

Speciaal voor de mensen die ver weg wonen waardoor een aparte reis enkel voor een consult met de plastisch chirurg moeilijk is, hebben wij ook de mogelijkheid van een oriënterend consult per e-mail!

 

Lees hier meer over het e-mail consult