Informatieve filmpjes over borstvergroting

Dr. Hoeyberghs maakte een reeks informatieve filmpjes over de meest gestelde vragen rond Borstvergroting. Bekijk hier alvast het eerste filmpje!

Borstreconstructie overwegingen

Borstreconstructie overwegingen - de risico'sWELK SOORT BORSTRECONSTRUCTIE IS GESCHIKT VOOR U?

Of een borst reconstructie geschikt is voor u, hangt af van bepaalde factoren. Praktische beslissingen i.v.m. reconstructieve chirurgie hangen af van vele persoonlijke factoren, zoals:

 • Algemene gezondheid
 • In welke fase bevindt zich de borstkanker?
 • Grootte en vorm van de borst(en)
 • Hoeveel huid is er aanwezig? (bv. zeer slanke vrouwen hebben misschien niet genoeg huid om flappen te maken)
 • Is er reconstructieve chirurgie nodig aan beide borsten?
 • Dekt de verzekering ook de onaangetaste borst?
 • Welke borstrecontructie procedure verkiest u zelf?
 • Welke grootte, hoogte en vorm wenst u?
 • Wil u graag dat de andere borst lijkt op de nieuwe?

Samen met Dr. Hoeyberghs bespreekt u deze zaken en daarna kunt u zelf de beste keuze maken voor uw lichaam en uw leven na kanker.

Onderzoek toont aan dat hoe beter u geïnformeerd bent voor de ingreep, des te beter uw plan zal werken.

Borstreconstructie - de risico's

Wanneer u een borst reconstructie overweegt, houdt u best rekening met volgende zaken:

1. Wees voorbereid op meerdere bijkomende verfijningsingrepen

Om het mooiste resultaat te bekomen zijn er gemiddeld 3 tot 5 ingrepen nodig. Dit houdt meer dan waarschijnlijk ook verbeteringschirurgie in aan uw onaangetaste borst. Bij alle vormen van borstreconstructie vormt tepelreconstructie het eindstadium. Dit kan immers pas als de borsten hun uiteindelijke vorm en grootte aangenomen hebben en wanneer u gelukkig bent met uw borstreconstructie. Wanneer men vroegtijdig een tepelreconstructie doet, kan het zijn dat deze nieuwe tepel uiteindelijk niet op dezelfde hoogte komt te staan als uw andere tepel.

2. Kies bewust uw plastisch chirurg en voorkom esthetische teleurstelling

Er zijn chirurgen die als hoofddoel hebben een borst te creëren die zoveel mogelijk lijkt op uw oorspronkelijke borst, van voor de mastectomie (verwijdering van de gehele borst). Ze willen dus een borst vormen die bijna lijkt op de oorspronkelijke borst zowel in vorm, voorkomen en in grootte. Enkel in geval van zeer grote asymmetrie zullen zij proberen de onaangetaste borst te verkleinen om de borsten zo goed mogelijk gelijk te krijgen. Schoonheid en symmetrie lijken niet hoog op hun prioriteitenlijst te staan.

Veel patienten echter, nemen deze kans om het resultaat ook cosmetisch gezien zo mooi mogelijk te maken, door bijvoorbeeld hun pre-operatieve hangborsten in een keer mee te laten liften. Zij zien dit als een beloning na hun moedige strijd tegen de ziekte.

3. Wil u graag gelijke borsten?

Het kan zijn dat enkel bij de aangetaste borst een borstreconstructie wordt toegepast. Dit is echter zelden wat patienten echt willen. Meestal is er een cosmetische verbetering nodig aan beide borsten, d.m.v. een borstlift, borstverkleining of een implantaat in beide borsten om een symmetrische verjonging te bekomen.

4. Verwacht gevoelsveranderingen

Een borstreconstructie zal de vorm van uw borst herstellen en zelfs verbeteren, maar zal niet het gevoel terugbrengen. Na verloop van tijd zal de huid van de nieuwe borst gevoeliger worden, maar ze zal niet hetzelfde aanvoelen als voor de mastectomie. Een gereconstrueerde borst zal niet hetzelfde aanvoelen en voelen als uw oorspronkelijke borst.

5. Bijkomende littekens

Elke vorm van mastectomie en borst reconstructie brengt littekens met zich mee. Er zullen altijd incisielijnen zichtbaar blijven op de borst. Natuurlijk hebben de cosmetisch chirurgische technieken zo mooi mogelijke resultaten, en aan de donorzijde zullen deze geplaatst worden op minder zichtbare plaatsen zoals de rug, de buik of de billen.

6. Algemene gezondheidsrisico's

Het genezingsproces wordt beinvloed door vorige chirurgie, chemotherapie, bepaalde medicatie, enz. Hou ook rekening met volgende gezondheidsrisico's:

 • Roken
 • Andere verslavingen (alcohol, drugs, psycho-pharmaceutica, enz)
 • Overgewicht van meer dan 20 kg
 • Anorexia / recent zwaar gewichtsverlies
 • Fysieke en psychologische fragiliteit
 • Hoge ouderdom
 • Ongecontroleerde cardiovasculaire ziekte
 • (Pre)diabetes and metabolisme syndroom

De bovenstaande zaken vormen een potentieel gevaar voor het falen van een borst reconstructie, maar ook voor uw leven in het algemeen. In het bijzonder indien micro-vasculaire chirurgie en langere anesthesie gepland zijn, worden ze een goede reden om niet over te gaan tot deze procedure.

Dr. Hoeyberghs opereert NOOIT onder volledige narcose, maar met IVS slaapverdoving. Praat hierover met hem.

7. Chirurgische incompetentie

Helaas is de vraag naar voldoende gekwalificeerde chirurgen veel hoger dan het aanbod, en dit zal ook zo blijven voor de volgende generatie. Uiteindelijk is borstreconstructieve chirurgie een vorm van cosmetische chirurgie. In geen ander chirurgisch specialisme is uw resultaat zo direct afhankelijk van de heilige drievuldigheid van de ware chirurg: Talent - Training - Ervaring.

Indien een van deze essentiële vereisten niet aanwezig zijn bij uw plastisch chirurg, kan en zal er echt vanalles fout gaan. Zorg dat u in zee gaat met een goed cosmetisch en reconstructief chirurg; deze is wellicht niet dezelfde als degene die uw kanker behandeld heeft!

8. Andere belangrijke zaken om over na te denken:

 1. U wil misschien niet nadenken over uw borstreconstructie als u net uw diagnose van borstkanker gekregen heeft. In dit geval is het beter te wachten tot na uw borstkankerchirurgie vooraleer u iets beslist over de reconstructie.
 2. Misschien wil u helemaal geen borst reconstructie.
 3. Misschien wil u de onaangetaste borst gelijk laten vormen aan uw nieuwe borst. Dit kan een borstlift, een borstverkleining of een vergroting van de borst inhouden.
 4. U droomt misschien van een mooiere boezem dan u voorheen had. Schaam u daar niet voor. Tenslotte is een borst reconstructie een ingrijpende ervaring voor u en mag u er gerust het maximale resultaat uithalen!

Maak een afspraak

Vaste lijn:      +32 89 50 31 11
Mobiel:          +32 474 45 25 45

Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of vul het CONTACT FORMULIER in

Wij staan u graag te woord! Ook voor meer specifieke vragen zijn wij altijd bereikbaar. Deze prijzen op deze website zijn slechts indicatief en excl. BTW. Een definitieve offerte kan pas gemaakt worden na het intake consult.

Afspraak maken met de HOFFkliniek België

Consult per e-mail

Speciaal voor de mensen die ver weg wonen waardoor een aparte reis enkel voor een consult met de plastisch chirurg moeilijk is, hebben wij ook de mogelijkheid van een oriënterend consult per e-mail!

 

Lees hier meer over het e-mail consult